Het verhaal van Villa Vennendal – 3 generaties ondernemers in een villa op de Veluwe

In 1944 woonden mijn opa en oma in Amsterdam. Daar hadden zij twee melk- en kruidenierswinkels. Opa voorzag de tekorten die zouden leiden tot de Hongerwinter in de steden en hij kwam op het idee om de winkels te verkopen en naar de Veluwe te vertrekken om daar een vakantieverblijf te beginnen.

Op een dag is hij ‘s ochtends vroeg opgestaan om de winkel op orde te brengen en in de trein gestapt naar een in de krant gevonden villa in Ermelo, werd moe van het eentonige geluid van de boemeltrein en viel halverwege in slaap. Drie haltes te laat werd hij wakker… in Nunspeet en zag precies vanaf het station een prachtige villa staan met een bord in de tuin: Te koop!

De villa, Villa Dennendal, werd aangekocht en de familie trok er in met de bedoeling om er een pension van te maken. Maar zo makkelijk ging dat niet. De villa werd bezet door de Duitse Wehrmacht die het pand gebruikte als boswachterij. Tijdens de beschieting van het station door geallieerde vliegtuigen, werd bovendien ook ongewild de daarachter gelegen villa geraakt.

Na de oorlog kreeg het idee tot exploitatie van een pension eindelijk gestalte. Mijn grootouders begonnen met de renovatie en maakten van de kapotte villa een prachtig verblijf met een aantal houten huisjes in het bos. Op deze manier konden zij ongeveer 80 personen herbergen. De kamers en huisjes waren toen eenvoudig ingericht met houten stapelbedden en werden met succes verhuurd. De eerste medewerkers kwamen in dienst. Zo ook tante Grietje, steun en toeverlaat voor mijn oma.

Een verbouwing in 1953 zorgde voor een verdubbeling van de capaciteit. De kamers werden groter en de gasten konden zelfs genieten van de luxe van drie muntdouches. Deze gasten kwamen, voornamelijk uit de Randstad, per trein naar Nunspeet of per boot naar Harderwijk en fietsten zo naar Nunspeet om een heerlijke week op de Veluwe te vertoeven. Nog steeds heb ik de eerste brochure waarin staat dat men eigen bord en bestek moest meenemen. En corvee was de normaalste (en gezelligste) zaak van de wereld!

In de jaren ’70 namen mijn ouders het pension over

Zij veranderden het pension in een vakantieoord en richtte zich in eerste instantie op senioren. Bussen vol deden elke vrijdag het hotel aan en vertoefden voor een week in het hotel. Tante Griet, inmiddels mijn tweede ‘oma’ was bevorderd en kookte nu elke dag voor 140 gasten, ook op zondag. Ik kan me de menucyclus nog herinneren met op dinsdag karbonade, bloemkool, aardappel en komkommer in het zuur, net als de zelfgemaakte cakes (die roken zo heerlijk).

Onder de bezielende leiding van mijn ouders werd het hotel regelmatig verbouwd. Als eerste kwam de grote rechtervleugel erbij en werden de stapelbedden vervangen door gewone bedden. En heel fijn voor de gasten: douche en toilet op de kamers! Ook werd er steeds meer grond rondom het hotel aangekocht. De oorspronkelijke ¾ hectare groeide al snel uit tot 1½ hectare (met een aantal mooie vennen) en later kon Landgoed Zonneheuvel ook nog worden toegevoegd waarmee de huidige grondoppervlakte is gekomen tot 5 hectare. Dat verklaart direct ook de verandering van naam van het hotel in de tijd van mijn ouders: Landgoedhotel Vennendal.

Het hotel voert sinds 1995 4 sterren. Om dit te bereiken heeft mijn vader eigenhandig (met hulp van de plaatselijke aannemer natuurlijk) een aantal grote ruimtes bijgebouwd: De Herfstzaal, de Wintertuin (met glazen koepel) en later de Lentezaal. De Herfstzaal is voorzien van schuifwanden zodat deze ruimte eenvoudig verdeeld kan worden in grotere- dan wel kleinere separate conferentieruimten. Ook de bestaande Zomerzaal werd flink uitgebreid met een serre en een gezellige Huisbar. Naast al deze zalen werd er ook een overdekt zwembad met sauna aangelegd en is de keuken grondig gerenoveerd. De bouw van de huidige entree met sfeervolle lounge dateert van 2005.

Vanaf 1 januari 2013 zwaait inmiddels de 3e generatie van de familie de scepter…….

De naam is nu Landgoedhotel Villa Vennendal, verwijzend naar de oorspronkelijke Villa van mijn grootouders. Het concept van het hotel is daarom dan ook ‘Nostalgie met een knipoog op de Veluwe’! Er heeft een grote restyling plaatsgevonden. De nostalgische sfeer van de villa is behouden, en toch in een hedendaags jasje gezet. De Veluwe is binnengehaald met hertenkoppen en echte bomen van het landgoed.

Met trots zet ik het werk van mijn grootouders en ouders voort. Bij Villa Vennendal proef en beleef je een vleugje vroeger op de Veluwe! Tante Grietje is inmiddels met pensioen, maar ‘Grandma’s kitchen’ is niet verdwenen…. De haarden branden, de brigade staat klaar. Kom je ook een keer langs? Lieve groet, Frederique

Sitemap | © Villa Vennendal

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.